Jdi na obsah Jdi na menu

Pečený lilek plněný kuskusem

150 g kuskusu, asi 200 ml zeleninového vývaru, 40 g sušených hub, 2 středně velké lilky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 rajčata, 250 g ovčího sýra, sůl, drcený černý pepř, kari, mletý kmín, 600 g drcených rajčat v konzervě, 100 ml bílého vína, snítka čerstvé bazalky na ozdobení

Kuskus uvaříme v zeleninovém vývaru podle návodu. Mezitím namočíme do studené vody sušené houby.

Lilky omyjeme, odstraníme stopku a podélně rozpůlíme. Dužinu opatrně vydlabeme a nakrájíme ji na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli, česnek a kostičky lilku. Houby vyjmeme z vody, nasekáme nadrobno a přidáme k orestované zelenině. Směs přendáme do větší mísy, aby se dala dobře promíchat.

Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky a sýr rozkrájíme na kousky. Rajčata, sýr a kuskus přidáme do mísy. Všechno ochutíme solí, pepřem, kari a kmínem a promícháme.

Připravenou směsí naplníme vydlabané půlky lilků. Drcená rajčata dáme do pekáčku, na ně položíme lilky a zalijeme vínem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 40 minut. Ozdobíme lístky bazalky a podáváme.

peceny_lilek_plneny_kuskusem.jpg