Jdi na obsah Jdi na menu

Řapíkatý celer zapečený s bešamelem

500 g řapíkatého celeru, 3 vejce, 50 g tvrdého sýra, 150 ml smetany, 2 lžičky hladké mouky, 1 lžíce másla, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy, sůl, pepř

Řapíky bez listů nakrájíme na menší kousky a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Z másla a mouky připravíme jíšku, přilijeme do ní smetanu, důkladně rozmícháme a povaříme do zhoustnutí. Do teplého bešamelu vmícháme žloutky, nastrouhaný sýr, sůl, pepř a nakonec pevný sníh z bílků. Do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou poskládáme uvařené kousky celeru, zalijeme je omáčkou a ve středně vyhřáté troubě zapékáme asi 20 minut dozlatova. Nakonec posypeme hrstí nahrubo nasekaných listů celeru. Podáváme s bramborami v různé úpravě nebo s čerstvým pečivem.

rapikaty_celer_zapeceny_s_besamelem.jpg