Jdi na obsah Jdi na menu

Zadělávaná řepa

½ kg červené řepy (spíše menší a stejně velké kusy), 2 lžíce másla, 1 lžíce mouky, ½–1 lžička cukru, ½–1 lžička soli, špetka pepře, 1 lžíce citronové šťávy nebo ½ lžíce vinného či jablečného octa

Řepu důkladně umyjeme a neoloupanou ji uvaříme ve vodě nebo v páře doměkka (podle velikosti 60–90 minut). Vyndáme ji a necháme ji trochu vystydnout (nebo ji ochladíme). Oloupeme ji a nastrouháme na velkých očkách. V hrnci uděláme z másla a mouky zlatou jíšku, přidáme červenou řepu a promícháme. Dochutíme cukrem, solí a pepřem, přidáme citronovou šťávu nebo ocet, důkladně promícháme a ještě 3 minuty smažíme. V chuti by měla být cítit sladkost i kyselost. Podáváme horké nebo studené.

zadelavana_repa.jpg