Jdi na obsah Jdi na menu

Bramborový koláč

150 g mouky, 100 g másla, 150 g měkkého tvarohu, 600 g brambor, 2 větší cibule, 1 zakysaná smetana, 2 vejce, 100 g ementálu, olej, rozmarýn nebo tymián, sůl, pepř, muškátový oříšek

Brabmory uvaříme ve slupce a necháme chladnout. Propracujeme mouku se špetkou soli, máslem o pokojové teplotě a tvarohem a dáme na půl hodiny do ledničky. Předehřejeme troubu na 180 °C. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji. Smícháme zakysanou smetanu, nastrouhaný ementál, vejce, sůl a muškátový oříšek. Těsto vyndáme, vyválíme dokulata a přendáme jako základ do vymaštěné formy. Přidáváme střídavě brambory, cibuli a bylinky, osolíme a opepříme. Nakonec přilijeme vaječnou směs. Koláč pečeme v troubě 40 minut a před krájením ho necháme vychladnout.

bramborovy_kolac.jpg