Jdi na obsah Jdi na menu

Štola

250 g tvarohu (z alobalu), 500 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 200 g moučkového cukru + na posypání, 1 vanilkový cukr, kandované ovoce, rozinky, mandle, citronová kůra, 120 g změklého másla + na potření, 2 vejce, troška rumu

Mouku smícháme s kypřicím práškem, v ní obalíme každý kousek kandovaného ovoce, přidáme zbytek sypkých surovin, pak mokré, nakonec tvaroh. Rukama zpracujeme těsto v šišku, rozválíme nebo roztáhneme na silnou placku a přeložíme téměř napůl tak, aby vrchní část byla menší než dolní. Podložíme pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při střední teplotě (asi 175 ºC); případně přikryjeme alobalem. Upečenou štolu potřeme rozehřátým máslem a hustě pocukrujeme, za chvíli můžeme opakovat.

stola.jpg