Jdi na obsah Jdi na menu

Vánočka

470 g polohrubé mouky, ½ vrchovaté lžičky soli, 80 g práškového cukru, vanilkový cukr, trochu citronové kůry, 27 g droždí, 2 dl mléka, 1 žloutek, 70 g rozpuštěného másla, 20 g rozinek, 20 g jemně sekaných mandlí; na posypání: 10 g hrubě sekaných mandlí, 15 g práškového cukru s vanilkou

Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru a trošky mléka uděláme kvásek a necháme vykynout. Ve zbytku vlahého mléka rozpustíme máslo a rozmícháme v něm žloutek. Do prosáté mouky přidáme sůl, cukr, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a vše smícháme a vypracujeme v tuhé těsto. Přimícháme očištěné rozinky a mandle. Přikryté těsto dáme vykynout na teplé místo na 2–3 hodiny (mělo by nabýt na dvojnásobek objemu).

Těsto rozdělíme na šest dílů, vyválíme dlouhé válečky, na jednom konci je spojíme a rozdělíme na tři a tři. Z jedné strany vezmeme krajní a z druhé strany prostřední. Prostřední přendáme na druhou stranu na kraj, krajní doprostřed; tedy krajní jde nad prostředním. (Tedy prostřední jde o 4 prameny směrem přes prostředek, krajní o 2 prameny směrem k prostředku.) Pokračujeme stejně, jen vyměníme strany.

Dáme ještě na hodinu kynout.

Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péct do trouby vytopené na 150 °C asi na 10 minut, aby lehce zčervenala. Oheň zmírníme na 100 °C, vánočku přikryjeme papírem a dopečeme (asi 1 hodinu, i více). Pro docílení správné barvy můžeme přidat na závěr teplotu. Prochladlou vánočku pocukrujeme.