Suši
Rýže: 200 g kulatozrnné rýže, 250 ml vody, 5 lžic rýžového octa, 2–3 lžíce krupicového cukru, ½ lžíce soli
Rýži proplachujeme v sítku studenou vodou tak dlouho, dokud voda neodtéká zcela čirá. Rýži necháme důkladně okapat. Vodu přivedeme k varu, přisypeme rýži a zakryjeme pokličkou. Jakmile se voda s rýží začne vařit, snížíme teplo na minimum a vaříme 15 minut. Rýži odstavíme z ohně a necháme ještě 10 minut dojít (neodkrýváme poklici). Mezitím mícháme ocet se solí a cukrem tak dlouho, dokud se nerozpustí. Uvařenou rýží naplníme misku a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Pokapeme ji připravenou marinádou a promícháme. Vystačí na 4 plátky nori.
Náplně na maki suši:
- okurka (podélně rozkrojená na čtvrtiny) a sezamové semínko
- avokádo (špalíčky potřeme citronovou šťávou) a sezamové semínko
- surimi s hlávkovým salátem (nebo jinou málo výraznou zeleninou)
- šiitake (recept níže)
- mrkev, případně jiná tvrdá zelenina (recept níže)
- s vaječnou omeletou (recept níže)
- s tuňákem a majonézou
Šiitake: 5 sušených hub šiitake, 2 lžičky cukru, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce saké
Houby přelijeme ¼ l vroucí vody, po 30 minutách je slijeme a vodu zachytíme. Houby omyjeme a odkrojíme z nich nožičky. Vodu z hub promícháme s cukrem, sójovou omáčkou a saké, vložíme houby, uvedeme do varu a 10 minut povaříme. Houby slijeme, necháme vychladnout a překrájíme na poloviny.
Mrkev (nebo jiná tvrdá zelenina): 3 lžíce vody, špetka soli, 1 lžička krupicového cukru, 4 lžíce saké
Suroviny smícháme, vložíme zeleninu, asi 3 minuty povaříme, necháme vychladnout a zeleninu vyjmeme a osušíme.
Vaječná omeleta: 2 vejce, 2 lžíce rybího či drůbežího vývaru, 1 lžíce saké, ½ lžičky cukru, několik kapek sójové omáčky, špetka soli, máslo na smažení
Na pánvi rozehřejeme trochu másla. Do misky rozklepneme vejce, rozšleháme je se zbylými surovinami, směs nalijeme na máslo a na mírném ohni necháme srazit.