Švestkové čatný
900 g švestek, 2–3 šalotky nakrájené najemno, 5 cm čerstvého zázvoru nastrouhaného, 220 ml čerstvé pomerančové šťávy, 100 ml suchého červeného vína, 140 g rozinek, 1 kousek celé skořice, 50–70 g hnědého třtinového cukru, 1 lžička mletého chilli, 2 snítky tymiánu
Všechny přísady vložíme do kastrolu. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 40–45 minut, až švestky změknou. Nejprve mícháme jen občas, ke konci častěji. Čatný je hotové ve chvíli, kdy mírně zhoustne, ale přitom je stále tekuté. Servírujeme ihned, nebo přelijeme do teplých sterilizovaných sklenic a uzavřeme. V ledničce vydrží dva až tři měsíce.
Podáváme ke smaženým nebo grilovaným sýrům.