Jdi na obsah Jdi na menu

Vietnamské letní závitky

8 velkých plátů rýžového papíru, 150 g vyloupaných mražených krevet nebo 1 uzené tofu, 200 g vlasových rýžových nudlí, 150 g ledového salátu, 100 g mrkve, 100 g okurky, čerstvý koriandr, máta nebo perila, 1 vejce

Na sladkokyselou omáčku: 3 lžíce teplé vody, 1,5–2 lžíce rybí omáčky, 1,5 lžičky cukru, 2 lžičky octa, 1 chilli paprička nasekaná najemno, 1 stroužek česneku nasekaný najemno

Na arašídovou omáčku: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce arašídového másla, 1 prolisovaný stroužek česneku, 3 lžíce horké vody

Na omáčku: 2 lžíce limetkové šťávy, 5 lžic sójové omáčky, 1 lžička medu, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, 2–3 lžíce vody

Vejce rozšleháme se špetkou soli a usmažíme jako omeletu. Nakrájíme na nudličky. Krevety vhodíme na 4 minuty do horké vody, aby změkly, scedíme je a odložíme. Nudle připravíme podle návodu na obalu. Zeleninu nakrájíme na velmi tenké nudličky. Rýžový plát ponoříme na několik sekund do teplé vody, oklepeme z něj přebytečnou vodu a přeneseme na navlhčený talíř nebo na utěrku. Do dolní třetiny naneseme část ingrediencí, spodní část přehneme nahoru a začneme rolovat, přičemž v polovině překlopíme boční strany do středu. Stejným způsobem zpracujeme všechny pláty rýžového papíru a závitky servírujeme se sladkokyselou nebo arašídovou omáčkou.

vietnamske_letni_zavitky.jpg