Jdi na obsah Jdi na menu

Marinované lilky s rajčaty po tádžicku

2 velké lilky, 2 velká rajčata, 3 stroužky prolisovaného česneku, ½ šálku jemně nakrájené petrželky, ½ šálku jemně nakrájeného čerstvého kopru, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 3–4 lžíce olivového oleje

Omyjeme lilky a rajčata. Lilky nakrájíme na přibližně 8mm plátky, prosolíme a necháme několik hodin vypotit. Poté je lehce vymačkáme a vysušíme papírovou utěrkou. Rajčata nakrájíme na přibližně 6mm plátky. V pánvi osmažíme na oleji kolečka lilku do zlatohněda, asi 6 minut z každé strany. Přebytečný olej můžeme odstranit papírovou utěrkou. Vezmeme středně velký hrnec s poklicí nebo jinou nádobu s víkem a navrstvíme do ní zeleninu: kolečka lilku potíráme česnekem a skládáme do vrstvy, aby se nepřekrývaly, pak je posypeme nakrájeným koprem a petrželkou a opepříme. S rajčaty zacházíme podobně, ale nepotíráme je česnekem, a navíc je osolíme. Opakujeme do spotřebování surovin. Nádobu zakryjeme víkem a necháme 4 hodiny před podáváním při pokojové teplotě. Marinované lilky s rajčaty vydrží zakryté v chladničce až týden.

marinovane_lilky_s_rajcaty_po_tadzicku.jpg