Jdi na obsah Jdi na menu

Marocký salát z vařené mrkve

½ kg mrkve, oloupané a nakrájené na tenké plátky, 3–4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 velké rozdrcené stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti, 1 lžička římského kmínu, 2–3 lžíce čerstvé citronové šťávy (podle chuti), ¼ šálku nakrájené petrželky

Na ozdobu: černé olivy, 2 vejce natvrdo nakrájená na měsíčky

Mrkev vaříme 5 až 8 minut v páře, dokud nezměkne, poté ji sejmeme s ohně. Římský kmín lehce opražíme na pánvi a rozdrtíme v hmoždíři. Ve velké pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme česnek a kmín a za stálého míchání smažíme asi 30 sekund, dokud se česnek nerozvoní. Přidáme mrkev, pepř a sůl a několik minut smažíme. Stáhneme s ohně a vmícháme citronovou šťávu a petrželku. Dochutíme podle potřeby, přendáme na talíř a můžeme ozdobit olivami a vajíčky. Podáváme při pokojové teplotě.

marocky_salat_z_varene_mrkve.jpg